Задушено резене с круши
* Необходими продукти :
(за 4 порции)
* 500 гр. глави резене
* 2 с.л. олио
* 125 мл. сухо бяло вино (или зеленчуков бульон)
* сол
* млян бял пипер
* 3 круши
* 1/2 лимон
* 100 гр. замразен грах
* Начин на приготвяне :
* Измиваме и почистваме резенето. Разрязваме първо на две по дължина, а после на тънки ивици - пак по дължина. Оставяме зелените му части настрана.
* Задушаваме резенето няколко минути в олио, заливаме с виното, подправяме със сол и бял пипер и задушаваме около 20 минути на тих огън до непълно омекване.
* През това време обелваме крушите, разрязваме на четири и отстраняваме семенниците. Четвъртинките нарязваме на не много тънки ивици по дължина. Изцеждаме лимона и заливаме крушите със сока.
* Когато резенето омекне, добавяме нарязаните круши и граха и загряваме . Ако е нужно, слагаме допълнително подправки.
* Измиваме оставените настрана зелени части, подсушаваме, нарязваме на ситно и преди да сервираме, поръсваме ястието.
* Съвет :
* Тази зеленчукова гарнитура е отлична към пилешки гърди и към ориз, но е много подходяща и за задушена риба или телешко, както и за пикантни кюфтета .
|