Свинско рагу в прясна сметана със зеленчуци
* Необходими продукти :
( за 4 порции )
* 500 гр. свинско филе или контра филе
* 1 червена чушка
* 200 гр. гъби
* 1 с.л. лимонов сок
* 1 глава лук
* 3 с.л. олио
* 150 гр. замразен грах
* сол
* млян бял пипер
* 100 мл. месен бульон ( от 1/2 кубче)
* 100 мл. готварска сметана
* Начин на приготвяне :
* Измиваме, подсушаваме и нарязваме месото първо на филии, а после на жулиени . Измиваме, изчистваме и нарязваме по подобен начин и чушката .
* Изчистваме и нарязваме тънко гъбите. Веднага заливаме с лимоновия сок, за да не покафенеят. Обелваме и нарязваме ситно лука.
* В 2 с.л. олио пържим месото на силен огън, докато побелее и после го изваждаме.
* В останалия от пърженето сок изпържваме добре гъбите, лука, чушката и граха . Подправяме със сол и черен пипер и оставяме още 2 минути на огъня, като разбъркваме често . Връщаме месото, заливаме с бульона и сметаната и задушаваме, докато месото се загрее отново.
* Съвети :
* Подходяща гарнитура за ястието са зелени талиатели, картофено пюре или ориз.
* За рагуто използваме месо от котлети или филе, или от не много тлъст врат .
* Още по - бързо : ако имаме останало варено месо, можем да заменим прясното с него - нарязваме на жулиени, приготвяме зеленчуците по рецептата, добавяме месото и загряваме.
|