Супа от жълт грах и месо
1. Необходими продукти (за 4 порции):
* 300 г. жълт грах
* 400 г. свинско месо за готвене
* 100 г. пушен бекон
* 2 глави лук
* 2 с.л. олио
* 3 клончета зелена или 1 ч.л. сушена майорана
* 1,5 л. месен бульон (от 2 кубчета)
* 2 стръка праз
* 250 г. моркови
* 1 връзка магданоз
* бял винен оцет
* сол
* млян черен пипер
2. Начин на приготвяне:
1. Измиваме граха, заливаме го със студена вода колкото да го покрие и го оставяме да кисне една нощ.
2. Нарязваме месото на кубчета с големина около 1,5 см. Изрязваме кожата на бекона и го нарязваме на ситно. Обелваме и нарязваме на ситно и лука.
3. В олио на тих огън разтопяваме, а после запържваме бекона. Слагаме месото, пържим, докато побелее от всички страни и изваждаме с решетъчна лъжица. В останалата мазнина задушаваме лука до прозрачно.
4. Отцеждаме накиснатия грах и го добавяме към лука. Връщаме обратно месото и добавяме майораната, като оставяме няколко листенца настрана. Заливаме с бульона, захлупваме и варим около 40 минути.
5. Изчистваме, измиваме и нарязваме на кръгчета праза. Изчистваме и нарязваме на кубчета морковите. Добавяме ги към супата заедно с праза около 10 минути преди края на времето за варене. Измиваме и нарязваме на ситно магданоза, но го добавяме в супата непосредствено преди сервиране. Посоляваме. Подправяме по желание с оцет и черен пипер. Напръскваме с останалата майорана.
3. Съвети:
Видове грах: съществува жълт и зелен зрял грах. Тъй като обвивката на граховите зърна е твърда и несмилаема, той обикновено се олющва. Повърхността му става матова, затова по - късно го обработват допълнително. Приготвя се бързо: вместо зрял грах можем да използваме консервиран. В този случай го добавяме към супата в последния момент заедно със сока. Тази ароматна и не много скъпа супа е засищаща и особено приятна през студените зимни дни.
|