Погачки от моркови с крем от извара и къри
* Необходими продукти :
(за 4 порции)
* за кюфтетата :
* 2 сухи филии хляб
* 500 гр. моркови
* около 2 см. пресен корен от джинджифил
* 100 гр. нарязани бадеми
* 1 глава лук
* 1 с.л. олио
* 4 яйца
* сол
* млян черен пипер
* 1 - 2 с.л. галета
* за къри крема :
* 250 гр. пасирана извара или цедено кисело мляко
* 3 - 4 с.л. газирана минерална вода
* 1/2 връзка див лук
* сол
* 1 ч.л. къри на прах
* хартия за печене
* Начин на приготвяне :
* Нарязваме хлаба на кубчета и заливаме с 150 мл. хладка вода. Обелваме и настъргваме на едро морковите.
* Обелваме и настъргваме фино джинджифила. Препичаме бадемите в сух тиган. В купа смесваме настърганите моркови и джинджифил. Загряваме предварително фурната на 220*С.
* Нарязваме на ситно обеления лук и запържваме до прозрачно в олиото. Прехвърляме в купата с морковите заедно с яйцата. Изстискваме накиснатия хляб и го добавяме, разбъркваме добре, подправяме със сол и черен пипер, евентуално добавяме и малко галета и омесваме добре .
* Застиламе тавичката с хартията за печене. От полученото тесто оформяме кюфтета и ги нареждаме върху хартията. Пъхаме в горещата фурна (за газ 4 - 5 степен) и ги печем около 20 мин.
* Бъркаме изварата с минералната вода до получаване на гладка смес, добавяме нарязания на кръгчета див лук и подправяме със сол и къри . Слагаме на поднос готовите кюфтета и поднасяме с къри крем.
* Съвети :
* Тестото за кюфтетата не трябва да е прекалено меко, за да се оформя добре. Можем да го сгъстим с галета или с овесени ядки.
* Кремът от изварата не бива да забъркваме в последния момент, защото е нужно известно време, за да поеме аромата на подправките.
|