Пълнени картофи с кайма
1. Необходими продукти (за 4 порции):
* 4 големи картофа от неразваряващ се сорт (всеки по около 150г.)
* 100 г. пушена сланина
* 2 малки глави лук
* 2 с.л. олио
* 250 г. телешка кайма
* сол
* млян черен пипер
* 2 ч.л. сушена мащерка
* 1 яйце
* 50 г. настъргано сирене ементал
* 1/2 китка магданоз
* 200 мл. заквасена сметана
2. Начин на приготвяне:
1. Измиваме добре картофите. Пускаме ги в обилно количество вряща подсолена вода и варим 20 - 30 минути, без да ги разваряваме. Разрязваме по дължина на две и внимателно изгребваме с лъжичка вътрешността. Изгребаната част, сланината и лука нарязваме на малки кубчета.
2. Загряваме фурната на 200*С. В тиган с олио задушаваме леко сланината и лука. Добавяме каймата и изпържваме, като бъркаме постоянно. Посоляваме. Подправяме с черен пипер и мащерка. Накрая добавяме и кубчетата картофи и пържим няколко минути заедно.
3. Смесваме и объркваме добре месно-картофената смес с яйцето и настърганото сирене и ако е необходимо, добавяме сол и подправки.
4. Намазваме с мазнина тавичката за печене, нареждаме половинките картофи с издълбаната част нагоре, напълваме със сместа и ги пъхаме в загрятата фурна (за газ - 3 степен). Печем 25 мин. Измиваме и нарязваме магданоза на много ситно. Върху всяка половинка картоф слагаме по 1 ч.л. сметана, заглаждаме, наръсваме с магданоз и поднасяме.
3. Съвет:
Вкусните пълнени картофи са подходящи и за гарнитура, и за основно ястие или за вечеря с чаша чай !
|