Friday, 2024-04-26, 1:48 AM
Welcome Guest

Сайт меню
Ново в Каталога
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в публицистик
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в Блога
Няма нищо ново (No entries for today)
Категории в Секция
Рецепти (Recepts) [48]
Тук може да прочетете интересни рецепти ако не знаете какво да сготвите или за десерт !
Хороскоп (Horoskope) [5]
В тази категория са поместени Дневния,Седмичния,Месечния и Годишния Хороскоп в две части !
Футболна програма (Football program) [34]
Тук ще можете да видите програмата за идващите мачове по каналите BTV ACTION,BNT,NOVA SPORT,DIEMA,DIEMA SPORT,DIEMA SPORT 2,F+ и други.
Чат стая (Chat Room) [1]
Смях през сълзи [20]
Православни църковни празници [49]
Мъдри мисли [1]
Платени реклами за гледане (Pay to click) [1]
Това са банери насочващи към платени рекламни сайтове (PAY TO CLICK SITES).От тук ще можете да се пренасочите към тях и от вас зависи дали да се регистрирате и да ви се плаща за гледане на реклами.
Сайт Каталог
Късметче за деня
Приятели на сайта
Радио"RainbowBG"
PLS за радиото
Нашата Анкета
Коя зодия сте ?
Total of answers: 5
Публицистика
Посещения
Flag Counter
Snow
Календар
«  November 2015  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » 2015 » November » 29 » На 30.11. празнуваме Андреевден или Мечкинден
9:06 PM
На 30.11. празнуваме Андреевден или Мечкинден

На 30.11. празнуваме Андреевден или Мечкинден

Св. aпостол Андрей , наричан още „Първозвани“, тъй като бил първият от 12-те апостола, които тръгнали след Христос, има водеща роля в изграждане основите на християнската църква.Той е проповядвал на много места, из между които са земите на днешна Русия и Румъния, за което двете държави го считат за свой защитник. Руската православна църква дори приема св. Андей  за свой основоположник.

Из българския народ се носи притча, че свети Андрей  впрегнал мечка в ралото си и с нейна помощ изорал цяла нива. За това българите наричат този ден Мечкинден. Друга легенда ни отвежда в още по-дълбоките светове на предания, където Андрей бил единствения апостол без празник. Светецът отишъл да помоли Господ и на него да бъде посветен един ден, но вместо с кон, той пристигнал яздейки мечка. Когато бог видял това, възкликнал „Който тебе не празнува да го язди твоя кон!“.

Българският народ почита " св. Андрей на 30 ноември"  слага началото на зимните празници. От този ден се смята, че нощите започват да се смаляват и дните да нарастват. По стар български обичай, в навечерието преди празника или  сутринта на Андреевден жената в семейството, вари фасул, леща, жито, царевица, овес или ечемик.

Според вярванията, посевите ще наедреят и годината ще е плодородна, ако всички в къщата опитат от ястията с варива. Друго поверие е, че каквото получавате, ще го получавате пак следващата година, а пари не се дават защото догодина все ще си даваме на някого.

Народното предание разказва за отшелника Андрей, който живял сам в планината, отглеждал си една нивица, всичко сам си добивал. Но веднъж една мечка изяла единствения му вол. Разсърдил се самотникът светец, хванал мечката и я впрегнал в ралото. Оттогава мечката му се подчинява, а св. Андрей е нейният господар. В народния календар празникът на св. апостол Андрей  е свързан с няколко поверия. Денят се събужда, започва да расте, да едрее. Казват, колкото иглен връх или колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно. Слънцето помръдва колкото "пиле у яйце". Затова го наричат и Едрей, Едринден. Макар незабележимо, денят става по-голям, а с това и надеждата и очакването за пролет, за покълване, за растеж на семената и посевите. Обредните действия, свързани с това вярване, целят осигуряване на растежа и плодородието през идващата година. Ако на Андреевден денят полека се събужда, то мечката прави точно обратното – поема към зимното си леговище. За да го стори, за да не слиза при хората и да не прави бели, трябва да бъде изпратена по живо по здраво с храна и добри пожелания. Вярва се, че на 30 ноември св. Андрей впряга в ралото си вместо вол мечка, и се празнува Мечкинден в чест на мечката.

Утре е Мечкинден-Вижте какво да правите за късмет и берекет през следващата година.

РИТУАЛИ НА АНДРЕЕВДЕН :

В навечерието на Андреевден жените варят жито, царевица, фасул, леща, ечемик, овес. Нарича се: "Както сварените зърна наедряват, така да наедряват и посевите." Вари се в ново гърне.

На сутринта от сварените зърна ядат всички. Всеки хвърля няколко зърна нависоко в комина, да израстат и посевите високи. От тях се дава и на животните – за добър приплод. Жените раздават от варивото на съседи из махалата – да е плодовита годината.
Деня празнуват и невестите. Като почитат празника, очакват благоволението на съдбата – да нарастват като деня и семената, да забременяват, да раждат здрави и хубави деца. За мечката се хвърлят нагоре към комина варено жито, царевица, просо, боб. Животното се подканя с благ глас "Нa ти, бабо Мецо, варен кукуруз, да не ядуш суровия" или пък: "За теб – варен кукуруз, за нас – здраве и живот." Така с магически заклинания българинът се надявал да умилостиви животното, да предизвиква доброто, да дойдат късмет, плодородие и дълголетие.

ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ ЗА АНДРЕЕВДЕН :

Трапеза  : Приготвят се прясна пита, варени житни и бобови зърна.

Мечка : Мечката е враг на вълка. Тя предпазва от болести, а косъм от нея се кади при уплаха. Някога са вярвали, че мечкаринът с мечката носи здраве. Ако мечка стъпи, "нагази" болен, и той оздравява. Убива се само мечка стръвница, останалите мечки наричат галено "баба Меца". Мечката излиза от зимното си скривалище на Благовец, 25 март, и отново се прибира на Секновение, 29 август. На Благовец водата в реките е лековита, защото мечката се е окъпала в нея.Народните предания разказват, че мечката е произлязла от момиче. Съгласно с един вариант то било добро, бедно заварениче, според друг – лошо. Двойственост присъства и в символиката на мечката и в изобразяването є като централен персонаж на много народни приказки.

Category: Православни църковни празници | Views: 601 | Added by: Memory | Tags: На 30.11. празнуваме Андреевден или | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Log In
Търсачка (Search)
Точно време
Глас В БГ ТОП
BGtop
Глас в БГ ЧАРТ
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Православна църква
Времето
RSS Новини
RSS Спорт
Entries archive