Thursday, 2024-04-18, 8:25 PM
Welcome Guest

Сайт меню
Ново в Каталога
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в публицистик
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в Блога
Няма нищо ново (No entries for today)
Категории в Секция
Рецепти (Recepts) [48]
Тук може да прочетете интересни рецепти ако не знаете какво да сготвите или за десерт !
Хороскоп (Horoskope) [5]
В тази категория са поместени Дневния,Седмичния,Месечния и Годишния Хороскоп в две части !
Футболна програма (Football program) [34]
Тук ще можете да видите програмата за идващите мачове по каналите BTV ACTION,BNT,NOVA SPORT,DIEMA,DIEMA SPORT,DIEMA SPORT 2,F+ и други.
Чат стая (Chat Room) [1]
Смях през сълзи [20]
Православни църковни празници [49]
Мъдри мисли [1]
Платени реклами за гледане (Pay to click) [1]
Това са банери насочващи към платени рекламни сайтове (PAY TO CLICK SITES).От тук ще можете да се пренасочите към тях и от вас зависи дали да се регистрирате и да ви се плаща за гледане на реклами.
Сайт Каталог
Късметче за деня
Приятели на сайта
Радио"RainbowBG"
PLS за радиото
Нашата Анкета
До къде ще стигне Манчестър Юнайтед тази година в Шампионска Лига?
Total of answers: 2
Публицистика
Посещения
Flag Counter
Snow
Календар
«  December 2015  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » 2015 » December » 8 » На 09.12. празнуваме празника Зачатие на Света Анна
10:35 PM
На 09.12. празнуваме празника Зачатие на Света Анна

На 09.12. празнуваме празника Зачатие на Света Анна

Именници на Света Анна :

Анна, Ана ,Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анабел, Вилиана, Анета, Анелия, Анка, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко

Света Анна майката на Пресвета Дева Мария, била най-малката дъщеря на свещеник Натан от Витлеем, от Левиевото коляно. Неин съпруг бил свети Йоаким (9 септември), родом от Галилея.

Света Анна  дълго време била неплодна и това много я измъчвало, тъй като сред израилския народ безплодието се смятало за Божие наказание.След 20 години, през които двамата съпрузи се молели горещо на Бога, ангел Господен им обявил, че ще им се роди дъщеря, чрез която ще дойде благословението на целия човешки род. Преданието разказва, че докато Йоаким не бил у дома, на всеки от съпрузите поотделно се явил ангел, който им казал, че Анна, която вече била на възраст, щяла да зачене. И двамата се затичали да се намерят и да разкажат на другия за божественото видение. Случайно се срещнали по пътя към Йерусалимския храм. Най-популярните икони на светото семейство го изобразяват в топла съпружеска прегръдка.След раждането на малката Мария, те я посветили на храма когато била на три години.

Гробът на светите праотци Йоаким и Анна  в Йерусалим бил възстановен през 1889 година.Почитането на света Анна е било винаги силно в Православната църква. Широкото му разпространение на Запад става едва през ХVІ-ти век.Православната църква не признава учението, че Богородица е била свободна от последиците на прародителското падение (смъртта, греха, тлението, и т.н.) в мига на нейното зачеване по силата на бъдещите заслуги на Нейния Син. Единствено Христос е роден съвършено свят и безгрешен. Светата Дева е била смъртна като всички хора и подвластна на греха, въпреки че не е извършила грях. По естество тя не е различна от останалото човечество. Ако това беше така, Мария нямаше да бъде истински човек и естеството, което Христос е получил от нея също нямаше да бъде истински човешко. А ако Христос не е участвал напълно в човешкото ни естество, то тогава Той не е могъл да донесе спасение на човешкия род.

Анна и нейният съпруг Йоаким били посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си в служиние на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.Православната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.Българската православна църква отбелязва зачатието на  Света Анна на 9 декември, а кончината й на 25 юли.

Ритуали за празника на Света Анна :

Жените варят и раздават жито и кукуруз, за да растат посевите през деня.
  Някои стопани внасят в къщата прасе, тъй като то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви.
   Насаждат се кокошки за пръв път, за да се излюпят всички яйца.
 Вярва се, че всички заклинания, произнесени в тази нощ, са успешни.
 Магьосници, преобразени като мушици, обикалят къщите и причиняват беди. Ако някой убие мушица над свещта, вярва се, че е била вълшебница.
 Магьосници отнемат от нивите чуждото плодородие, от овцете и кравите — млякото. За да се предпазят, жените мажат виметата на животните със смес от въглен, чесън и мазнина. Градините и нивите се пръскат с пепел и просо против магии.
   Девойки се събират вкъщи да бранят посевите от магии. Вечерта слагат под печката жито и сол, а на другата сутрин захранват със солта домашните животни и вярват, че ще ги предпазват.
    Вярва се, че в тази нощ магьосниците свалят и "издояват" луната, превърната в шарена крава.
    Пред всяка врата на къщата се пали купчина говежди тор - пушекът гони злите демони надалеч.

Какво не бива да се прави през деня на Света Анна :

Млади жени и бременни не бива да работят на този ден, за да раждат по-лесно.

Майките не бива да работят, за да не се разболеят децата.
    Не се боядисват дрехи. Съгласно с поверието на този ден започват родилните мъки на Богородица и поради това тя си е боядисала дрехите в черно.
    Забранява се работа с вълна, за да се раждат живи агънца, за да не окуцяват домашните животни, за да не нападат вълци стадата и овчарите.
   На места денят се смята за лош и опасен. Света Анна е празник на самодивите, затова мъжете не излизат извън село, за да не срещнат прекрасните, но зли създания.

Предсказания за деня на Света Анна :

Гледа се какъв ще е полазът, каква сполука носи първият гост в къщата.Ако полазникът е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни.Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна.Момите гадаят как ще се омъжат. Вечерта преди празника засяват символично зърна в гърне, пълно с вода. Във водата слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е белег за скорошна женитба.Ако кокошка прескочи къщния праг, годината ще е несполучлива, тъй като кокошката рие с краката назад.

Именници на Света Анна :

Анна, Ана ,Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анабел, Вилиана, Анета, Анелия, Анка, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко

Category: Православни църковни празници | Views: 509 | Added by: Memory | Tags: На 09.12. празнуваме празника Зачат | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar
Log In
Търсачка (Search)
Точно време
Глас В БГ ТОП
BGtop
Глас в БГ ЧАРТ
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Православна църква
Времето
RSS Новини
RSS Спорт
Entries archive