Къри с карфиол
Необходими продукти :
(за 4 порции)
* 1 глава карфиол(около 700 гр.)
* 500 гр. картофи
* 1 малка глава лук
* 2 с.л. олио
* 2 скилидки чесън
* 2 с.л. къри на прах
* 500 мл. зеленчуков бульон (от 1 кубче)
* 150 гр. замразен грах
* 100 мл. прясна сметана
* 2 ч.л. нишесте от картофи или царевица (внимавайте да не объркате с нишестето за десерти)
* сол
* млян черен пипер
** листенца мента за украса
Начин на приготвяне :
* Изчистваме карфиола, разделяме на розички, измиваме и отцеждаме. Обелваме картофите, измиваме, разрязваме на половинки, а после на кубчета по около 2 см .
* Изчистваме, нарязваме и задушаваме лука в олио до прозрачно. Добавяме обеления и пресован чесън, после картофите и пържим заедно.
* Поръсваме с къри и леко запържваме. Заливаме с бульона и варим около 10 - 12 мин . Добавяме зеления грах и оставяме върху огъня още 3 мин . Картофите трябва да са напълно сварени, но карфиолът и грахът трябва да са леко хрупкави .
* Размиваме нишестето със сметаната, заливаме зеленчуците и варим до сгъстяване. Подправяме със сол и черен пипер, украсяваме с листа мента и поднасяме с ориз.
** Съвет
* Ястието ще стане по - шарено, ако заедно с картофите и карфиола сварим и 2 нарязани моркова.
|