Крем по каталунски
1. Необходими продукти (за 4 порции):
* 350 мл. мляко
* 1 пръчка ванилия
* 1 пръчка канела
* 2 яйца
* 4 жълтъка
* 80 г. захар
* 1 с.л. натурално нишесте
* за карамела : 100 г. захар
2. Начин на приготвяне:
1. Изливаме млякото в тенджерка. Разрязваме пръчката ванилия по дължина, изстъргваме вътрешността и я слагаме в млякото заедно с кората. Слагаме и пръчката канела и кипваме на бавен огън, после сваляме от огъня.
2. Разбиваме яйцата заедно с жълтъците и захарта до получаване на светложълт пухкав крем.
3. Изваждаме пръчките канела и ванилия. Размиваме нишестето в малко студена вода и добавяме към топлото мляко. Постепенно смесваме млякото с яйчената смес.
4. На пара разбиваме яйчено - млечната смес, докато придобие гъстота на пудинг.
5. Разпределяме крема в купички, охлаждаме и слагаме в хладилника за около 30 минути.
6. За карамела разтопяваме захарта на бавен огън и загряваме докато стане златисто - кафява. Разпределяме върху крема и оставяме в хладилника за около час.
3. Съвети:
Яйчено - млечната смес прехвърляме в съд с овално дъно и разбиваме на пара с тел за разбиване, докато стане на гъст крем. Захарта слагаме в малка тенджерка и загряваме до златисто - кафяво, като бъркаме постоянно. После изливаме върху крема и охлаждаме. * Крема сипваме в голяма купа, не добавяме карамел, а поднасяме с бита сметана и компот.
|