Хрупкава пица с четири вида сирене
Необходими продукти:
(за 4 порции)
Тесто
* 375 гр. фино брашно
* 20 гр. мая
* 20-25 мл. хладко мляко
* 4 с.л. олио
* 1/2 ч.л. сол
За отгоре
* 400 гр. домати
* 2 скилидки чесън
* 4 листа салвия
* 150 гр. моцарела
* по 100 гр. пекорино, горгонзола и пармезан
* сол
* черен пипер
* 4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
* Пресяваме брашното и правим ямка в средата. Натрошаваме в нея маята и с малко вода забъркваме квас. Завиваме го с кърпа и оставяме да втаса 15 мин.
* Сипваме останалата вода и олиото, осоляваме и замесваме гладко тесто. Оставяме го да втаса още 30 мин.
* През това време изрязваме кръст на доматите, попарваме ги, след което ги обелваме. Разрязваме ги на половина, отделяме семките и нарязваме месото.
* Изчистваме чесъна и го нарязваме на много тънки резенчета. Разрязваме листенцата салвия на две. Сирената моцарела, пекорино и горгонзола нарязваме на кубчета, а пармезана настъргваме.
* Разделяме тестото на 4 равни части и оформяме топки. Върху набрашнена дъска ги разточваме на пити с дебелина около половин сантиметър. Слагаме питите в намаслени тавички. Загряваме предварително фурната на 220*С.
* Нареждаме върху тестото резени домати и чесън, поръсени със сол и черен пипер. Напръскваме с олио. Слагаме отгоре сирената и листенцата салвия и печем 20 минути (за газ - 4-5 степен), докато станат златистокафяви.
Съвети
* С набрашнени ръце оформяме краищата на пицата. Образуваният ръб не допуска изтичането на плънката.
* Можем да замразим останалото тесто като загънем порциите в домакинско фолио. След размразяването го използваме както прясно тесто.
|