Задушен телешки шницел
![](http://1.bp.blogspot.com/-xwp8YY6fkjk/VGESmhvanuI/AAAAAAAABsY/ILUfkxLHC7M/s1600/%D0%9E%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%BE%2B%D0%BF%D0%BE%2B%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%2B(%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE).jpg)
1. Необходими продукти за (4 порции):
* 750 г. телешко
* 2 глави лук
* 2 моркова
* 1 корен от магданоз
*1 с.л. свинска мас
*сол
* млян черен пипер
* 300 - 400 мл. месен бульон ( от 1 кубче )
* 1 ч. л. доматено пюре
* 1/2 ч. л . лютива горчица
* 1 с.л. сгъстител ( например брашно )
2. Начин на приготвяне:
1. Изплакваме месото със студена вода и подсушаваме. Обелваме лука и нарязваме на кръгчета. Обелваме и нарязваме на кръгчета морковите и корена магданоз.
2. В нагорещената мас запържваме месото от всички страни, добавяме морковите и корена, посоляваме и наръсваме с черен пипер. Като разбъркваме от време на време, пържим 10 минути.
3. Заливаме с бульона, захлупваме и варим на тих огън, докато месото омекне. От време на време го обръщаме.
4. Изваждаме месото от сока и държим на топло. Прецеждаме сока и подправяме с доматеното пюре и горчицата.
5. Наръсваме със сгъстителя, варим около 2 минути, като бъркаме непрестанно. Ако е необходимо, разреждаме с малко бульон. Нарязваме месото и поднасяме със соса, картофено пюре и задушено червено зеле.
3. Съвети:
Задушеният телешки шницел се приготвя от бут. При месаря ще открием названията филе, джолан, рибица, плешка. Рибицата е изключително вкусно месо, но и доста скъпо - в специални случаи приготвяме шницелите от него. За тази рецепта са подходящи плешката, горната и долната част на бута. Ако не сме сигурни, трябва да се обърнем към месаря - сигурно ще ни помогне на драго сърце. Залетият с гъст сос, крехък телешки шницел, поднесен с картофено пюре и задушено червено зеле, е подходящ не само за неделен обяд!
|