Вързопчета с месо по китайски
![](http://kulinar.bg/pictures/1951_398__5.jpg)
1. Необходими продукти (за 25 броя):
* 250 г. обикновено брашно
* 1 стрък праз
* 2 см. пресен корен от джинджифил
* 1 връзка див лук
* 150 г. нарязани на ситно варени пилешки гърди
* 1 белтък
* 6 с.л. соев сос
* 1 с.л. оризов оцет ( или сух вермут )
* 3 с.л. балсамов оцет
* 1 к.л. мед
* пилешки бульон за варенето
2. Начин на приготвяне:
1. Омесваме на гладко тесто брашното с 125 мл. хладка вода, загъваме във влажна кърпа и го оставяме 30 минути да се отпусне.
2. През това време изчистваме, измиваме и нарязваме на ситно праза заедно с крехките пера. Оставяме настрана 1 с.л. от него. Обелваме и нарязваме на малки кубчета джинджифила. Измиваме и нарязваме на ситно дивия лук.
3. Смесваме месото със ситно нарязания праз, джинджифила, белтъка, 2 с.л. соев сос и оризовия оцет.
4. Върху набрашнена повърхност разточваме тестото на пръчка с диаметър 2 см., която нарязваме на 25 парчета. Всяко парче разточваме на кръг така, че към краищата да изтънява. В средата на всяко парче слагаме малко плънка, хващаме краищата на тестения кръг и завиваме.
5. Кипваме пилешкия бульон и варим в него вързопчетата около 10 минути, докато изплуват на повърхността.
6. Смесваме останалия соев сос с балсамовия оцет, меда и оставения праз и слагаме в малки съдчета. Отцеждаме вързопчетата, разпределяме по чиниите и предлагаме със соса.
3. Съвети:
По възможност варим вързопчетата на тих огън в голяма тенджера в обилно количество бульон за да не слепнат. Бамбуковата кошница (намира се в азиатските магазини) или съд за готвене на пара също са подходящи за сваряване на вързопчетата - времето за варене в този случай е 10 - 12 минути.
|