Рибно шишче със сос от чушки
![](http://www.az-jenata.bg/media/az-jenata/files/articles/640x480/d56be87ac24bda00255a4beaae703494.jpg)
1. Необходими продукти (за 4 порции):
* сос от чушки:
* 300 г. жълти чушки
* 1 малка глава лук
* 1 с.л. олио
* 100 мл. прясна сметана
* сол
* млян бял пипер
* 1 ч.л. ситно нарязан магданоз
* шишчета:
* 600 г. филе от риба (например риба тон, треска, бяла риба)
* сол
* млян черен пипер
* 1 тиквичка
* 16 коктейлни доматчета
* малко бяло брашно
* 40 г. масло
* 8 дървени шишчета
2. Начин на приготвяне:
1. Изчистваме, разрязваме на четири, измиваме и нарязваме на малки кубчета чушките. Изчистваме лука, нарязваме на ситно и запържваме до прозрачно в олиото, добавяме чушките и задушаваме до омекване.
2. През това време измиваме и подсушаваме филетата риба, поръсваме ги със сол и бял пипер и ги нарязваме на хапки или кубчета.
3. Нанизваме на шишчетата парчетата риба, редувайки с домати и тиквичка и поръсваме с брашно. Запържваме в масло до златисто около 5 - 10 минути.
4. Към чушките прибавяме сметаната, пасираме с пасатор - миксер до получаване на гладка смес, след което подправяме със сол и бял пипер и добавяме и нарязания магданоз. Разпределяме шишчетата в предварително затоплени чинии и поднасяме с гарнитура от ориз. Соса предлагаме в отделен съд.
3. Съвети:
Шишчетата ще са по - оригинални, ако използваме и друг вид риба. Можем да добавим дребни сепии и кралски скариди, след като ги почистим добре. Можем да добавим и варени скариди, които преди пърженето загъваме в бекон - така ще станат още по - сочни и ароматни.
|