Пълнени домати с яйца
![](http://gotvach.bg/files/lib/600x350/stuffed-tomatoes-eggs3.jpg)
1. Необходими продукти (за 4 порции):
* 4 големи зрели месести домата
* сол
* млян пипер
* 100 г. шарена пушена сланина
* 5 стръка зелен лук
* 1 ч.л. олио
* кайенски пипер на върха на ножа
* 4 яйца
* 1 с.л. настъргано сирене
* 4 черни маслини
* 1 клонче розмарин
2. Начин на приготвяне:
* 1 Измиваме доматите и отрязваме капачките около дръжката. Изваждаме с лъжичка семките, а месото издълбаваме така, че да остане само тънък пласт.
* 2 Отстраняваме кожата на сланината, а останалата част нарязваме на кубчета. Изчистваме, измиваме и нарязваме на кръгчета лука. Пържим около 3 минути в тиган кубчетата сланина. Добавяме лука и доматите и задушаваме докато се изпари течността . Посоляваме. Подправяме с черен и кайенски пипер и оставаме да изстине.
* 3 Загряваме предварително фурната на 180*С. Разбиваме яйцата, смесваме с изстиналата зеленчукова смес и подправяме с черен пипер. Посоляваме.
* 4 Нареждаме доматите в тавичка с отворите нагоре, напълваме ги с яйчената маса, наръсваме със сиренето и захлупваме с отрязаните капачета. Пъхаме във фурната (за газ - 2 - 3 степен ) и печем 12 - 15 минути. Във всяка маслина забождаме по листенце розмарин и украсяваме доматите. Поднасяме с картофено пюре или франзела и бяло вино.
3. Съвет:
Доматите издълбаваме, като първо отрязваме капаче откъм дръжката и изгребваме с лъжичка вътрешността им - отстраняваме семките, а месото нарязваме на кубчета. Доматите нареждаме в тавичка с отвора нагоре, напълваме с яйчена смес и наръсваме с настъргано сирене.
|