Паста мидички с домати и сирене
![](http://receptite.com/photos/2013/39/big/R20190UtilliaN12189.jpg)
1. Необходими продукти (за 4 порции):
* 1 малък патладжан
* 1 малка червена чушка
* 250 г. коктейлни доматчета
* 2 скилидки чесън
* 1 връзка босилек
* 10 черни маслини
* 400 г. тестени мидички (може и паста с различна форма)
* сол
* млян бял пипер
* 3 с.л. зехтин
* 1 консерва домати (400 г.)
* 100г. овче сирене
2. Начин на приготвяне:
1. Обелваме патладжана и го нарязваме на кубчета с размер 1 см. Измиваме и изчистваме чушката, ако е необходимо, я обелваме и нарязваме на тънки ивици.
2. Измиваме и разрязваме на две доматите. Обелваме и нарязваме на ситно чесъна. Измиваме, подсушаваме и нарязваме на ивици листата на босилека. Половината оставяме настрана в покрит съд. Изваждаме костилките и нарязваме на ивици маслините.
3. Сваряваме мидичките в обилно количество подсолена вода до непълно омекване. През това време в тиган със зехтина изпържваме патладжана при постоянно бъркане. Добавяме нарязаната чушка и задушаваме заедно няколко минути. Прибавяме чесъна,доматите, маслините и босилека, подправяме със сол и бял пипер и оставяме на огъня да се сгъсти.
4. Натрошаваме сиренето. Слагаме нарязаните доматчета в соса да се загреят. Отцеждаме мидичките и смесваме със соса. Наръсваме със сиренето и останалия босилек и поднасяме веднага.
3. Съвет:
Поднесената с ароматен сос от зеленчуци паста е не само вкусна, но и богата на витамини. Коктейлните доматчета са по - сладки от останалите сортове домати. Вкусът им се усеща най - добре, когато се консумират сурови или съвсем леко сварени. Коктейлните доматчета се продават откъснати или на чепки. След като ги измием, достатъчно е да ги разрежем на две. Не трябва нито да се белят, нито да се отделят от семките им.
|