Огретен от моркови и кайма
![](http://recepti.gotvach.bg/files/lib/600x350/roasted-zucchini-cheese.jpg)
1. Необходими продукти (за 4 порции):
* 400 г. картофи от неразваряващ се сорт
* 300 г. глава на целина
* 250 мл. месен бульон (от 1/2 кубче)
* 500 г. крехки моркови
* 1 глава лук
* 2 скилидки чесън
* 1 с.л. олио
* 400 г. телешка кайма
* сол
* млян бял пипер
* 40 г. масло
* 1 с.л. доматено пюре
* 1 връзка магданоз
* 200 г. замразена царевица
2. Начин на приготвяне:
1. Обелваме и нарязваме на кубчета целината и картофите. Заливаме с бульона, покриваме и варим 20 минути.
2. През това време изчистваме, обелваме и нарязваме на тънки кръгчета морковите. Обелваме и нарязваме лука и чесъна.
3. Запържваме в олиото каймата, докато разтрошаваме с вилица. Добавяме лука, чесъна, морковите, подправяме със сол, черен пипер, доматено пюре и задушаваме 5 минути.
4. Пасираме сварените картофи и целината и ги смесваме с 20 г. масло. Измиваме и нарязваме на много ситно магданоза, като оставяме настрана 1/2 с.л., а останалия добавяме към пюрето. Подправяме със сол и черен пипер.
5. Загряваме предварително фурната на 180*С. Слагаме царевицата в сместа с каймата и я разстиламе в тавичка за печене. Отгоре заглаждаме пюрето от картофи и целина, натрошаваме останалото масло и пъхаме в горещата фурна (за газ 3 - 4 степен). Печем 25 минути и поднасяме, след като сме поръсили с останалия магданоз.
3. Съвети:
Главата целина можем да заменим с моркови или тиква - от тях пюрето ще придобие сладък вкус и ярък цвят. Можем да използваме останали от преди зеленчуци. Ястието ще стане по - бързо, ако използваме замразени зеленчуци.
|