Класическо говеждо филе
![](http://www.retsepti.bg/image-content-retsepta-klasichesko-govezhdo-file-middle.jpg)
1. Необходими продукти (за 4 порции):
* 4 парчета говеждо филе (по 200 г. всяко)
* 2 с.л. олио
* сол
* смлян черен пипер
* Масло с подправки:
* 1 връзка магданоз
* по 2 клончета копър
* естрагон
* див керевиз
* 125 г. размекнато масло
* 2 скилидки чесън
* сол
* черен пипер
* 1 ч.л. лимонов сок
2. Начин на приготвяне:
1. Бързо обливаме парчетата месо със студена вода и ги подсушаваме. Нацепваме мазнината отстрани, за да не се свие месото и за да се изпържи равномерно.
2. Измиваме подправките, подсушаваме ги внимателно и ги накълцваме на ситно с остър нож.
3. Разбиваме в съд маслото, добавяйки обеления и пресован чесън, сол, черен пипер и лимонов сок. Накрая сипваме и зелените подправки. Оставяме сместа леко да се втвърди, а после с гладка домакинска хартия я оформяме във вид на цилиндър. Слагаме я на студено.
4. Парчетата месо пържим по 1 минута от двете страни в много горещо олио, за да се образува коричка. Обръщаме ги внимателно. Междувременно ги поръсваме със сол и черен пипер. Намаляваме огъня и обръщайки ги постоянно, ги пържим на вкус ( по - сочни или по - загорели ) .
5. Изваждаме месото върху топли чинии или поднос. Нарязваме маслото с мокър нож, слагаме резените върху месото и поднасяме веднага. За гарнитура са подходящи изпечени в алуминиево фолио картофи и дребен грах.
3. Съвети:
Говеждото филе изваждаме от хладилника отрано, за да е със стайна температура, когато започнем да го пържим. Преди пържене го подсушаваме. Пърженото месо се осолява, едва след като е хванало коричка, защото ако го оставим със солта, ще изпусне соковете си и ще стане сухо.
|