Sunday, 2021-03-07, 3:52 PM
Welcome Guest

Сайт меню
Ново в Каталога
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в публицистик
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в Блога
Няма нищо ново (No entries for today)
Категории в Секция
Сайт Каталог
Късметче за деня
Приятели на сайта
Радио"RainbowBG"
PLS за радиото
Нашата Анкета
Какви филми харесвате
Total of answers: 4
Публицистика
Посещения
Flag Counter
Snow
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » Articles » За всеки по нещо » Нещо ново

MIT разработва процесор със 168 ядра

MIT разработва процесор със 168 ядра

Eyeriss ще решава на хардуерно ниво задачи, които обикновено се изпълняват от софтуера (снимка: MIT)

Чипът ще добави възможности на невронна мрежа в мобилни устройства и машини от рода на дронове и коли, за да могат да обработват и анализират данни като човек

Инженери от Масачузетския технологичен университет (MIT) разработват нов процесор Eyeriss със 168 изчислителни ядра. Чипът има уникална архитектура и ще се използва в мобилни устройства, самоуправляеми автомобили, роботи и друга техника.

Eyeriss ще решава на хардуерно ниво задачи, които обикновено се изпълняват от софтуера. Така например, процесорът ще може да разпознава лица от снимки и да им поставя етикети, подобно на социалната мрежа Facebook. Твърди се, че подобен чип ще добави в мобилните устройства възможности на невронна мрежа.

Нещо повече, хардуерът на чипа ще разпознава и звуците от микрофона. Подобна функционалност се очаква да бъде от голяма полза за самоуправляемите автомобили, на които чипът ще придаде характеристики на изкуствен интелект, смятат специалистите.

Eyeriss ще анализира с висока скорост данни от датчичи и камери с микрофон, благодарение на големия брой ядра. Това ще му позволи да разпознава пешеходци, машини и други препятствия в кадрите и да подава обработената информация към други системи, отговарящи за управлението.

Иновативният процесор ще намери приложение и в дроновете. Благодарение на него, тези роботизирани апарати ще могат самостоятелно да летят и преодоляват препятствия, като записват в движение видео и звук и извършват анализ на видяното и чутото.

Eyeriss превъзхожда по изчислителна мощ 10 пъти съвременните мобилни графични процесори (GPU). Чипът може да обработва много повече информация за единица време, като при това консумира малко енергия – съществено изискване за мобилните устройства, които работят на батерия.

Разработчиците разкриха възможностите на Eyeriss по време на конференцията ISSCC, която се състоя миналата седмица в Сан Франциско. Процесорът все още се нуждае от доработки и тестове, преди да се пристъпи към серийно производство.Source: http://technews.bg/article-88546.html#.Vrh--jEiBkg
Category: Нещо ново | Added by: Memory (2016-02-08) | Author: MIT разработва процесор със 168ядра
Views: 626 | Tags: MIT разработва процесор със 168 ядр | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar
Log In
Търсачка (Search)
Точно време
Глас В БГ ТОП
BGtop
Глас в БГ ЧАРТ
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Православна църква
Времето
RSS Новини
RSS Спорт