Monday, 2021-03-01, 4:09 AM
Welcome Guest

Сайт меню
Ново в Каталога
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в публицистик
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в Блога
Няма нищо ново (No entries for today)
Категории в Секция
Сайт Каталог
Късметче за деня
Приятели на сайта
Радио"RainbowBG"
PLS за радиото
Нашата Анкета
Коя зодия сте ?
Total of answers: 5
Публицистика
Посещения
Flag Counter
Snow
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » Articles » За всеки по нещо » Интересно четиво

Бащите между желанието и действителността

Бащите са в сърцевината на семейното ежедневие. Имат ясна представа какъв трябва да е добрият татко. Те сменят пелени, гушкат децата, помагат в домакинството и си остават главните отговорници за доходите. Скоро проведена анкета проучва как татковците съчетават детето и професията и как се е променил животът им.

39% от бащите признават, че почти нямат време за себе си

Авантюрата да имаш дете. Анкетата показва, че който търси щастлив и пълноценен живот, трябва да стане баща. Наред с всичко не толкова приятно, бащите печелят с новия живот повече положителни, отколкото отрицателни преживявания. Макар да прави доста неща различно отпреди, съвременният баща не е революционер. Той иска да участва в ежедневието на детето си, а не само да се грижи за прехраната. Работи здраво, за да осигурява благополучие за семейството, но мечтае да има и повече време за детето. Бащинството днес означава да се съчетава желаното с действителното. Две трети от мъжете преди това не са си представяли колко трудно осъществимо е това. Колкото и старо да е бащинството в човешката история, за всеки мъж то е вълнуващо ново и единствено преживяване.


Добрата новина: 58% от бащите признават, че след раждането на детето животът им е станал по-щастлив и по-пълноценен, въпреки че времето, когато са били номер едно за партньорката си, безвъзвратно е отминало. Бащинството променя преди всичко партньорството. 57% от анкетираните мъже отговарят, че правят по-малко секс отпреди, като при по-младите бащи този процент е дори по-висок. Всеки четвърти спори по-често с партньорката си, а всеки пети смята, че партньорството става по-трудно след появата на детето. 39% от бащите под 40 години твърдят, че имат по-малко време за себе си, а 17% от тях понякога се чувстват напълно изтощени. Много по-малък процент от бащите над 50 години твърдят това.

Всичко е както преди. Почти…

По отношение на професията повечето бащи не са склонни да експериментират. 89% от тях работят на пълен работен ден, само 4% на намален. Две трети искат това да остане така, само една трета биха предпочели да работят на непълен работен ден. Това са противоречията при работещите съвременни бащи – 43% от тях биха искали да имат повече време за семейството, 15% смятат, че не се справят нито в семейството, нито в професията. Въпреки това мнозинството от тях не са готови да работят на съкратен режим.

Все повече бащи ползват отпуски по бащинство, при бащите с деца под 6 години те са 44%. Много малка част обаче ползва повече от шест месеца за гледане на детето. Голям процент от работещите бащи смятат, че отпуските по бащинство биха се отразили неблагоприятно на кариерата им.


Традиционният съвременен мъж

Днешният баща се придържа към традиционната представа за ролята на мъжа – все пак ¾ от анкетираните смятат, че основната им роля е да осигуряват материалното благополучие на семейството. Но мъжете се ангажират и с грижи по отглеждането на детето – 71% участват от самото начало в този процес, 58% стават нощно време, ако бебето плаче, 54% играят много често с детето.
В миналото остават времената, когато бащите са се задоволявали само да играят с децата, като всички останали грижи са прехвърляли на майките. Повечето мъже имат ясна представа какъв трябва да е добрият баща. Те прекарват колкото може повече време с децата си, преобличат ги и ги хранят.

Промяната в разпределянето на ролите включва и областта, която преди упорито е била отбягвана от мъжете – домакинската работа. 27% твърдят, че извършват половината работа в домакинството, 52% се включват слабо, а само 9% изобщо избягват този род задължения.


Въпрос на време

Какъв трябва да е добрият баща, е едната страна, другата е доколко той реално участва в семейното ежедневие. В днешно време бащата е зает на пълен работен ден в професията и на частичен – в семейството. 30% от бащите прекарват средно до един час на ден с детето си, 29% – 1 до 2 часа, 18% отделят на децата си повече от три часа дневно. Половината от анкетираните смятат, че отделят недостатъчно време за децата си, което показва, че са подложени на по-голямо напрежение и не могат успешно да съчетават професията и бащинството.

Пълна заетост на работното място и повече време за семейството – това са желания, които имат своята цена. 20% от анкетираните мъже не се чувстват дорасли за новата си роля след раждането на детето. 25% посочват по-чести конфликти с партньорката поради недостатъчно време за семейството, различни мнения за възпитанието на малките и за разпределянето на задълженията в домакинството.

Децата променят живота на родителите. Някои от анкетираните бащи (27%) са придобили по-високо самочувствие, 19% смятат, че детето ги е направило по-чувствителни. Само за малка част от мъжете (7%) всичко си е останало постарому.Source: http://www.9m-bg.com/index.php?p=cat_inner&sub=2&id=4972
Category: Интересно четиво | Added by: Memory (2015-12-01) | Author: Бащите м/у желанието и действително
Views: 584 | Tags: Бащите между желанието и действител | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar
Log In
Търсачка (Search)
Точно време
Глас В БГ ТОП
BGtop
Глас в БГ ЧАРТ
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Православна църква
Времето
RSS Новини
RSS Спорт