Sunday, 2021-03-07, 3:54 PM
Welcome Guest

Сайт меню
Ново в Каталога
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в публицистик
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в Блога
Няма нищо ново (No entries for today)
Категории в Секция
Сайт Каталог
Късметче за деня
Приятели на сайта
Радио"RainbowBG"
PLS за радиото
Нашата Анкета
Какво очаквате от новия Общински съвет в Бургас?
Total of answers: 2
Публицистика
Посещения
Flag Counter
Snow
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » Articles » Новините по света и у нас » Новините от деня

След срещата при Борисов: Запазват се социалните придобивки на полицаите

Няма да се отнемат никакви социални придобивки на служителите. Това е решено на срещата при Бойко Борисов с финансовия министър Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, обяви главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от БНР.

На срещата е обсъждано предложението на финансовото министерство за орязване на заплатите при пенсиониране в сектор "Сигурност" и ограничаване на други социални придобивки на служителите, които доведоха до масови протести на полицаи.

Георги Костов заяви още, че служителите на МВР, които снощи блокираха пътища, ще бъдат наказани. 

Орязването на заплатите при пенсиониране - само за новите служители

 

"Заповедта е да се спазват стриктно служебните задължения, първо. Второ, що се отнася до поводите за напрежение, категорично не следва да има такива. Социалните придобивки, които имат колегите, категорично остават, ограничаването на размера на обезщетение, което предлага МС касае хората, които ще дойдат тепърва в нашите редици", каза той.

Това означава, че сегашните полицаи ще продължат да имат право на 20 заплати обезщетение при напускане на МВР, а намалението, което предлага финансовият министър Владислав Горанов за 10 заплати, ще важи само за новопостъпващите. Порционът няма да бъде намаляван и остава 120 лева, каза още Костов.

Това потвърди и премиерът: "Всички, които до тази дата (датата на влизане на закона в сила, бел.ред.) са започнали работа в МВР, отбраната остават на 20-те си заплати. Надявам се и съдебната власт да прецени дали прокурорите и съдиите трябва да получават по 20 заплати. Новоназначените в сектора ще получават по 10 заплати при пенсиониране”, обясни Борисов.

Един от малкото текстове от първоначалните предложения на Горанов, който ще важи и за сегашните полицаи, е премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. Идеята на Владислав Горанов е да се махне индексирането всяка година с нови 2% на заплатите. Те ще бъдат изчислени към досегашния размер на брутното възнаграждение, но повече няма да се трупат, поясни главният секретар на МВР, цитиран от Клуб Z. Той каза още, че така е в много други сектори на държавната администрация.

Борисов критикува полицейския протест

 

Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на протоколните кадри на заседанието на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

"Ще се възползвам, че медиите са тук и главният секретар на МВР, за да изпратя послание на служителите на МВР, армията и охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини, още повече ние бяхме обявили, че водим разговори по темите, които ги интересуват”, каза Борисов.

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави", посочи Борисов.

По въпроса за правата на полицаите Борисов коментира: Единственото право, което имат е, че, когато са подписвали договора с държавата или са назначавани на работа, са назначени при дадените условия.

Администрацията в МВР ще са в първа категория труд

От думите на Бойко Борисов стана ясно, че той подкрепя предложението административните служители в системата за "Сигурност" ще преминат от трета в първа категория труд.
 

"Искам Георги Костов да им го предаде - първо всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще си попадне под ударите на закона. Важно е да се знае какво правим в МВР, пожарната, армията - първо разграничаваме служителите в МВР на първа и трета категория. Каква е разликата на администрацията на МВР и армията от тази в Министерски съвет, да ги питам, та те трябва да имат тези привилегии. Каква е разликата между кадровика на Министерски съвет и този на МВР, никаква. Искаме тези, които искат на вън на студа или жегата, на границата или улицата, влизат в пожарите да бъдат 1-ва категория, и да се ползват с привилегии. Всеки, който има работа, каквато имат останалите държавни служители, ще се подчинят на същата логика за държавния служител”, каза Борисов. 

Остава предложението за намаление на отпуска от 30 на 20 дни

 

Той посочи още, че порционът за храна се запазва. "Граничари, полицаи, които са на улицата нямат време да ходят да ядат евтина храна. Има служители в МВР, които имат по 400 дни и нагоре отпуски и не ги ползват, за да чакат накрая да им ги платим, а ние им плащаме за допълнителен труд. На него му е много по-изгодно да работи допълнително, после да си вземе и отпуските. Сиреч заради такива тарикати отпуските в МВР стават вече 20 работни дни. Към днешна дата заварените, ще си ги вземат, няма да ги загубят”, каза премиерът.

"Допълнителните 2 % за прослужено време ще се консолидират в работната заплата. Не виждам логика за това, че само си стоял на това място да получаваш увеличение. Всеки като дойде тук казва дайте пари, а парите са на данъкоплатеца и балансираме трудно между различни сфери, а в същото време отиват огромни пари в нереформирана сфера. Нека новопостъпилите да идват за каузата, да бранят обществото, с любов към тази професия. Това е разумно предложение. Не можеш да имаш 2 месеца отпуск и в това време да се плаща на другите за допълнителен труд”, коментира министър-председателят въпроса с 2%-ната добавка за прослужено време. 

Той посочи, че само 180 млн. лв., които се дават за МВР тази година са 2 пъти повече от целия бюджет за Министерство на културата и 2 пъти повече, отколкото са средствата за спорт.

 

"И те да спретнат това снощи да тормозят обществото… За мен не е никакъв проблем да не съм премиер, ще дойде такъв като Орешарски и ще им даде 500 млн. лв., но след 2 години тази държава няма да има какво да яде. Ние оставихме бюджетния дефицит на 0,48 и тези, които говорят, че взимаме дълг трябва да е ясно на хората, че разликата до 3,08%, които направи правителството на Орешарски са няколко милиарда. Със събраните пари повече от борбата с контрабандата и корупцията ние попълваме тази дупка, за да намаляваме дефицита. Дори и 2% дефицит са ти 1, 8 млрд., които трябва да вземеш от дълга, а всяка година има падежи по стари дългове, които трябва да платим”, добави Бойко Борисов.

Премиерът допълни, че полицейският синдикат може би е трябвало да протестира за това как 500 лв. гаранция е превенцията срещу наскоро бития полицай. "Моля Христо Иванов за бит полицай 500 лв. ли е гаранцията?", запита още Борисов.Source: http://society.actualno.com/Sled-sreshtata-pri-Borisov-Zapazvat-se-socialnite-pridobivki-na-policaite-news_505552.html
Category: Новините от деня | Added by: Memory (2015-11-04)
Views: 255 | Tags: социалните придобивки на полицаите | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Log In
Търсачка (Search)
Точно време
Глас В БГ ТОП
BGtop
Глас в БГ ЧАРТ
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Православна църква
Времето
RSS Новини
RSS Спорт