Wednesday, 2021-05-12, 9:01 PM
Welcome Guest

Сайт меню
Ново в Каталога
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в публицистик
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в Блога
Няма нищо ново (No entries for today)
Категории в Секция
Сайт Каталог
Късметче за деня
Приятели на сайта
Радио"RainbowBG"
PLS за радиото
Нашата Анкета
Барселона ще се класира ли на финал в Шампионска лига?
Total of answers: 5
Публицистика
Посещения
Flag Counter
Snow
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » Articles » Новините по света и у нас » Новините от деня

„Правосъдие за всеки“ стигна до Бургас

Представители на инициативата „Правосъдие за всеки“ проведоха среща с гражданското общество в Бургас. Те представиха седемте идеи за правосъдна реформа, която трябва да започне с изменение на Конституцията.

Създаването на инициативата стана през  есента на миналата година като целта е да се генерира обществен натиск и събиране на подкрепа за истинска съдебна реформа. Идеите на „Правосъдие за всеки“ са свързани с намаляване на политическото влияние във Висшия съдебен съвет, децентрализация на органите на прокуратурата, борба с корупцията по високите етажи на властта чрез създаване на длъжността заместник главен прокурор по борба с корупцията, разделяне на ВСС и явно гласуване в него, както и намаляване на мандата на главния прокурор и изменение на чл. 120 от Конституцията, с цел всички административни актове да могат да бъдат обжалвани по съдебен ред. Основните идеи на „Правосъдие за всеки“, както и успешният румънски модел по борба с корупцията, бяха представени от нейните членове адвокатите Любомир Авджийски, Петромир Кънчев и Мирослав Мичев. Не бяха пропуснати и думите на Моника Маковей – авторът на успешния румънски модел на съдебната реформа, гостувала в България през май 2015 г. по покана на инициативата – „Изчистете правосъдието, то ще изчисти всичко останало“.

„Правосъдната реформа е в основата на едно справедливо функциониращо общество. Искрено се надявам да съберем  достатъчно гражданска подкрепа, която да доведе не само до обществен и дебат в пленарна зала, но и до реални промени в правосъдната ни система, започвайки от основния нормативен акт - Конституцията на Република България”, каза общинският съветник от Реформаторския блок д-р Георги Митев. Той бе сред първите,  подкрепили инициативата в Бургас.Source: http://www.burgasinfo.com/news/view/5/53997/
Category: Новините от деня | Added by: Memory (2015-11-14) | Author: „Правосъдие за всеки“ стигна Бургас
Views: 229 | Tags: Правосъдие за всеки, Бургас | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar
Log In
Търсачка (Search)
Точно време
Глас В БГ ТОП
BGtop
Глас в БГ ЧАРТ
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Православна църква
Времето
RSS Новини
RSS Спорт