Sunday, 2021-03-07, 3:40 PM
Welcome Guest

Сайт меню
Ново в Каталога
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в публицистик
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в Блога
Няма нищо ново (No entries for today)
Категории в Секция
Сайт Каталог
Късметче за деня
Приятели на сайта
Радио"RainbowBG"
PLS за радиото
Нашата Анкета
Вие гласувах те ли?
Total of answers: 0
Публицистика
Посещения
Flag Counter
Snow
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » Articles » Новините по света и у нас » Новините от деня

Кардиохирурзи и реаниматори в Сити Клиник Бургас печелят битката за живота на младо момиче

„Детето ми постъпи в кардиохирургичната болница на Бургас Сити Клиник умиращо, кардиохирургът д-р Тодор Якимов и неговият екип го оперираха при минимален шанс, реаниматорът д-р Николай Увалиев и колегите му го възстановиха с денонощна грижа, тя проходи самостоятелно тук, благодарение на рехабилитаторите.Такава всеотдайност и компетентност от страна на целия екип- като се започне от управителя на болницата, д-р Мариана Контева, която не се поколеба да приеме такъв тежък случай- та до сестрите и санитарките, вярвайте ми няма друга такава болница у нас, а аз съм обиколила много“- казва Зоя Рашева.

19 годишната Чанита Рашева е приета по спешност в Сити Клиник Бургас в крайно тежко общо състояние- в кома, с остра дихателна и сърдечна недостатъчност, тежък анемичен синдром и съпътстваща хронична бъбречна недостатъчност.
Поради вроденото бъбречно заболяване, девойката от няколко месеца е включена на хемодиализа и развива тежката симптоматика, поради която е приведена в специализираната болница.

В отделението по реанимация е поставена веднага на апаратна вентилация и започва насочена медикаментозна терапия. Правят също компенсация на водноелектролитните нарушения с 24 часово машинно пречистване на кръвта и за щастие максимално активната интензивна терапия дава положителен резултат – реаниматорите успяват да стабилизират жизнените функции на пациентката.

На Чанита е поставена диагноза сърдечен порок с данни за инфекциозен ендокардит на митрална клапа, което се оказва и причината за състоянието и. Лекарите решават да предприемат спешни действия- кардиохирургът д-р Тодор Якимов и екипът му оперират Чанита 12 часа след приемането и.

Началникът на интензивния сектор, д-р Николай Увалиев, споделя:„ Случаят с пациентката беше едно огромно предизвикателство за целия kардиохирургичен екип и лично за мен като реаниматор. Поради бъбречната недостатъчност Чанита имаше тежки съпътстващи заболявaния, затова очаквахме тежък следоперативен период. "

Операцията минава без особени проблеми и започва възстановявaнето на пациентката- с антибиотична и бъбречнозаместителната терапия с цитратна антикаугулация- съвременен метод, който се прилага единствено в Сити Клиник Бургас .

„Инфекциозният ендокардит е изключително тежко заболяване“- казва д-р Увалиев. „Смъртността при пациенти, които се приемат в шок, какъвто е случаят с младото момиче, е 50 % и с риск за много сериозни, най вече емболични следоперативни усложнения. „

На трийсeтия ден кардиохирурзите правят втора операция- трикуспидалната клапа също трябва да бъде сменена.
Два месеца общо се възстановява Чанита в Сити Клиник Бургас от операциите и инфекциозния ендокардит и едва когато показателите и са стабилни, е изписана в добро общо и физическо състояние.

„Мога да кажа, че заложихме на търпението, тъй като патологията го изискваше. Приложихме целия арсенал от капацитет, грижи, познания, апаратура и средства, които притежаваме като болница.

От самото начало знаехме рисковете и проблемите при случая с Чанита. Професионализмът и амбицията да направим най-доброто като съвременно лечение, което знаем като специалисти бе водещо в лечението и“- подчертава лекарят.Source: http://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=16443
Category: Новините от деня | Added by: Memory (2015-11-20) | Author: Кардиохирурзи спасяват момиче
Views: 340 | Tags: Кардиохирурзи и реаниматори в Сити | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar
Log In
Търсачка (Search)
Точно време
Глас В БГ ТОП
BGtop
Глас в БГ ЧАРТ
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Православна църква
Времето
RSS Новини
RSS Спорт