Sunday, 2021-03-07, 6:32 PM
Welcome Guest

Сайт меню
Ново в Каталога
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в публицистик
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в Блога
Няма нищо ново (No entries for today)
Категории в Секция
Сайт Каталог
Късметче за деня
Приятели на сайта
Радио"RainbowBG"
PLS за радиото
Нашата Анкета
Къде ще празнувате Нова Година?
Total of answers: 1
Публицистика
Посещения
Flag Counter
Snow
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » Articles » Новините по света и у нас » Новините от деня

Грабвайте метлите! Чистачи и учени с еднакви заплати от догодина

От Нова година разлика в заплащането на чистачки и асистенти в БАН вече няма да има. Това ще се случи с вдигането на минималната заплата, която ще стане 420 лв, както е заложено в проектобюджета за догогодина.

Така от 1 януари чистачки, асистенти, портиери, специалистите със средно и висше образование ще получават една и съща заплата. Главните асистенти ще взимат малко над тази сума. В момента чистачките получават 380 лева, а асистентите – 400.

„Това ще породи огромни проблеми в цялата академия, защото не може специалисти от такъв род да са минимална заплата, заедно с чистачките, към които нямаме изискване за образованието“, оплака се директорът на Института за ядрени изследвания към БАН Димитър Тонев. Тонев е и председател на финансовата комисия на БАН.

Затова от БАН призовават министерството на образованието, заплатите за младите специалисти да станат поне като тези на началните учители. С вдигането им от 1 октомври те вече получават 600 лв.

За целта заложените 73 млн. лв. за издръжка на академията в бюджета за догодина, трябва да бъдат допълнени с още 12 млн. лв., обясни Тонев пред „Монитор“.

Той допълни, че заради ниските заплати почти всички млади хора заминават в чужбина. „Когато ги пращаме на експерименти в чужбина, те се представят добре и остават там. Това не бива да се допуска, защото губим знания, които не можем да върнем“, каза Тонев.

„Тук имаме младежи от провинцията, които в София живеят на квартира и вземат по 420 лв. Как се оцелява в София с такава заплата?“

Тази година ядреният институт няма пуска хората си в неплатени отпуски заради липса на пари за заплати.

Източник: Dnes.bgSource: http://burgascity.com/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-
Category: Новините от деня | Added by: Memory (2015-11-10) | Author: Чистачи и учени с еднакви заплати
Views: 167 | Tags: Чистачи и учени с еднакви заплати | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar
Log In
Търсачка (Search)
Точно време
Глас В БГ ТОП
BGtop
Глас в БГ ЧАРТ
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Православна църква
Времето
RSS Новини
RSS Спорт