Friday, 2021-02-26, 4:10 PM
Welcome Guest

Сайт меню
Ново в Каталога
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в публицистик
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в Блога
Няма нищо ново (No entries for today)
Категории в Секция
Сайт Каталог
Късметче за деня
Приятели на сайта
Радио"RainbowBG"
PLS за радиото
Нашата Анкета
Rate my site
Total of answers: 2
Публицистика
Посещения
Flag Counter
Snow
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » Articles » Новините по света и у нас » Новините от деня

Безплатно тестване на кръвна захар към всяко изследване в „ЛИНА” на 14 ноември

За втора поредна година най-голямата лаборатория в област Бургас – „ЛИНА”, ще отбележи Световния ден за борба с диабета. Като жест към пациентите на 14 ноември всяко изследване в „Лина” ще бъде придружено с безплатно тестване на кръвна захар.

Понеже датата се пада в събота, от лабораторията информират, че изследванията ще се  извършват във фиалиалите  на „ЛИНА”  в Бургас от 07:00 до 13:30 часа. Пълен списък с адресите на лабораторията, може  да бъде открит на уеб сайта:  www.lina-bg.com, който позволява и онлайн проверка на резултатите. Препочърително е изследванията да се правят сутрин, на гладно.

Според данни на Световната здравна организация в България от диабет страдат над  500 000 души. 40% от хората обаче не подозират за заболяването. 

„Профилактичните прегледи при специалист ендокринолог, както и редовното измерване на нивата на кръвната захар, могат да предотвратят развитието на усложнения от диабета. За проследяване на болестта  е необходимо и изследване на нивата на липидите”, обясняват от „ЛИНА”.

Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-срещан е първият  тип, а при възрастните се развива предимно вторият тип диабет. Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и фамилната обремененост. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Какви са нормалните нива на кръвна захар?

При здрави хора стойностите на кръвната захар (Glucose, GLU,)  на гладно  за венозна кръв са от 3.8 до 6.1mmol/l, а за капилярна от 3.5 до 5.5mmol/l. Те се повишават 1-2 часа след приемане на храна. Много на брой са заболяванията, при които кръвната захар може да бъде патологично повишена или понижена. С най-голяма честота и значимост сред тях  е захарният  диабет, при който е налице трайно повишение на глюкозата над определените нормални стойности.Source: http://www.burgasinfo.com/news/view/12/54001/
Category: Новините от деня | Added by: Memory (2015-11-14) | Author: Безплатно тестване на кръвна захар
Views: 231 | Tags: Безплатно тестване на кръвна захар | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar
Log In
Търсачка (Search)
Точно време
Глас В БГ ТОП
BGtop
Глас в БГ ЧАРТ
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Православна църква
Времето
RSS Новини
RSS Спорт