Thursday, 2024-04-25, 1:15 AM
Welcome Guest

Сайт меню
Ново в Каталога
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в публицистик
Няма нищо ново (No entries for today)
Ново в Блога
Няма нищо ново (No entries for today)
Категории в Секция
Рецепти (Recepts) [48]
Тук може да прочетете интересни рецепти ако не знаете какво да сготвите или за десерт !
Хороскоп (Horoskope) [5]
В тази категория са поместени Дневния,Седмичния,Месечния и Годишния Хороскоп в две части !
Футболна програма (Football program) [34]
Тук ще можете да видите програмата за идващите мачове по каналите BTV ACTION,BNT,NOVA SPORT,DIEMA,DIEMA SPORT,DIEMA SPORT 2,F+ и други.
Чат стая (Chat Room) [1]
Смях през сълзи [20]
Православни църковни празници [49]
Мъдри мисли [1]
Платени реклами за гледане (Pay to click) [1]
Това са банери насочващи към платени рекламни сайтове (PAY TO CLICK SITES).От тук ще можете да се пренасочите към тях и от вас зависи дали да се регистрирате и да ви се плаща за гледане на реклами.
Сайт Каталог
Късметче за деня
Приятели на сайта
Радио"RainbowBG"
PLS за радиото
Нашата Анкета
До къде ще стигне Манчестър Юнайтед тази година в Шампионска Лига?
Total of answers: 2
Публицистика
Посещения
Flag Counter
Snow
Календар
«  December 2015  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » 2015 » December » 12 » Днес 12.12. празнуваме денят на Свети Спиридон
2:12 AM
Днес 12.12. празнуваме денят на Свети Спиридон

Днес 12.12. празнуваме денят на Свети Спиридон

Имен ден имат :Спиридон, Спиридонка, Спиро, Дарина, Даринка, Дария, Дариела, Дариена и Дарко

На днешния ден православната църква почита паметта на Свети Спиридон – един от великите чудотворци на IV век. На този ден всички, които носят името Спиридон, Спиридонка, Спиро, Дарина, Даринка, Дария, Дариела, Дариена и Дарко имат имен ден.В България днешния празник се отбелязва предимно в родопската област.

Българите по този край вярват, че светецът предпазва от кожни заболявания. Затова изпълняват обичай, при който жените приготвят специални обредни хлябове и ги раздават на бедните хора, които минават покрай дома им.

В Благоевградско почитат Свети Спиридон  като закрилник на козарите. Хората от този край празнуват на днешния ден, за да предпазят добитъка си, особено конете.

Традиция на този ден е жените да местят пити и да ги раздават тичайки. Вярва се, че на днешния ден слънцето спира пътя си към зимата и се "зъвърта" към лятото.Денят се празнува срещу рани, порязване, обриви и пъпки(струпки), екземи. Народът вярва, че св.Спиридон е лечителят на тези болести и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома. Не само болести лекувал, но и при суша дъжд измолвал, при киша спирал валежа, поради което го почитали и бедни, и богати.

Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Забрани :

Не се работи женска работа. Не се шие. Ако се убоде жената на този ден, раната няма да зарасне лесно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни (леща, боб, грах и др.) да не излизат пъпки по тялото.

Метеорологични прогнози :

Каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на пъврия ден съответства януари, на втория – февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.Народът особено внимателно е следил времето преди преминаването от един на друг годишен цикъл, от едно състояние на света в друго, когато все още времето е междинни, пределно и гранично.

Не само дните, но и 12 следващи нощи показват какво ще бъдат месеците, които идват.

С празника на св. Спиридон (12 Декември) са свързани зимния празник на св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 Декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново. Св. Анна зимна за българите е покровителка на магьосниците, на врачките, вещиците, омайниците. Св. Анна е и майка на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците. На 17 Декември празнуват всички жени, които още раждат и имат малки деца; месят се питки и отново се раздават, за да е плодовита годината. И двата празника, са женски, в същността си са честване на женското, плодотворящото начало. Целта им е да осигурят щастлив преход и успех в новия годишен цикъл.

Category: Православни църковни празници | Views: 623 | Added by: Memory | Tags: Днес 12.12. празнуваме денят на Све | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar
Log In
Търсачка (Search)
Точно време
Глас В БГ ТОП
BGtop
Глас в БГ ЧАРТ
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Православна църква
Времето
RSS Новини
RSS Спорт
Entries archive